Nederlandse samenvatting van: “Teaming up: feasibility of an online treatment environment for adolescents with type 1 diabetes.”
Auteurs: Boogerd EA, Noordam C, Kremer JA, Prins JB, Verhaak CM.
Jaar: 2014
Titel: Teaming up: toepasbaarheid van een online behandelomgeving voor jongeren met type 1 diabetes.
Gepubliceerd in: Pediatric Diabetes
Samenvatting
Doel
Het evalueren van een online interactieve behandelmethode voor jongeren met type 1 diabetes, genaamd Suikerplein, als toevoeging aan de reguliere zorg.
Onderzoeksmethoden
Suikerplein biedt laagdrempelig contact met het diabetes team, lotgenotencontact en een behandeloverzicht. Van de 120 genodigden, deden er 62 jongeren in de leeftijd van 11-21 jaar mee (M=15.23, SD=2.00). Zij werden toegewezen aan een groep reguliere zorg (N=31) of een groep reguliere zorg + interventie (Suikerplein). De bruikbaarheid werd gemeten door acceptatie, gebruik, praktijkgerichtheid, integratie en de effectiviteit in een periode van 9 maanden.
Resultaten
Het meten van de acceptatie en het gebruik liet zien dat 20 jongeren in de interventie groep (65%) minstens eenmaal heeft ingelogd; 16 jongeren (52%) logde herhaaldelijk in. Het gebruik resulteerde in 5795 bekeken pagina’s, 3580 chat berichten, 427 forum berichten, en in 40 privé interacties tussen 11 jongeren (35%) en hulpverleners. Het meten van de praktijkgerichtheid resulteerde in het gebruik van de interventie door alle 13 hulpverleners (100%). Lage computersnelheid en veiligheidsprocedures vormden obstakels voor gebruik. Het meten van de integratie liet zien dat de internationale standaarden voor diabetes zorg (International Diabetes Federation/International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes/American Diabetes Association) nagekomen werden. Het meten van de effectiviteit resulteerde in een verbetering van de interventie groep (Suikerplein) bij het evalueren van de zorg (Patients' Evaluation of Quality of Diabetes), F(1,30) = 5.35, p < 0.05, en de kwaliteit van leven, communicatie (PedsQL), F(1,30) = 11.65, p <0.05. Deze laatste was gecorreleerd met de geschreven chat berichten (r = 0.42, p < 0.05). Er zijn geen tussen-groepen verschillen gevonden. Conclusies Het onderzoek laat zien dat Suikerplein bruikbaar is voor jongeren met diabetes type 1. Suikerplein komt tegemoet aan een vraag van jongeren en het ondersteunt hulpverleners in het organiseren van de zorg volgens internationale standaarden. Resultaten zijn veelbelovend en de volgende stappen zijn om een grootschalige gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek op te zetten en vervolgens (consequent) te implementeren in de dagelijkse zorg.
De Engelstalige samenvatting en het volledige artikel vind je hier.